Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Batoniki proteinowe - domowe lepsze od innych?

​Nie tylko sportowcy jedzą batoniki proteinowe. Kobiety na diecie, faceci z w podróży oraz przede wszystkim młodzież - wszyscy od czasu do czasu potrzebujemy protein. Ich obecność w naszym organizmie ma ogromny wpływ na metabolizm i co by nie kłamać - są zdrowe! Batoniki proteinowe kosztują nawet osiem złotych za sztukę. Czy można je wykonać samemu w domu i zaoszczędzić? Tak, poniżej podajemy przepis.

Przepis na batoniki proteinowe

Potrzebować będziemy: gorzką czekoladę, orzechy, proteiny z Trec lub Revange, wafla tortowego, cukier wanilinowy oraz coś dla przełamania smaku - w naszym przypadku będą to rodzynki.

Czekoladę rozgrzewamy w garnku i dodajemy do niej odpowiednią porcję protein. Następnie już bez gotowania - wrzucamy zmielone orzechy wraz z całymi rodzynkami do środka i mieszamy. Gdy nasza masa będzie już zbita, dodajemy cukier wanilinowy (całe opakowanie starczy na około 4 batoniki) i mieszamy nadal. W międzyczasie bierzemy formę plastikową do prostokątnych kostek lodu i implementujemy tam masę. Wrzucamy całość do zamrażarki na 10-15 minut. Po tym czasie wykładamy całość i smarujemy po waflu. Masa powinna być naprawdę trudna do modelowania. Jeśli mamy na to ochotę - dodajemy na wierz zmielone orzechy, kokos lub kakao. Jeden batonik może nam zagwarantować do 550 kalorii.

Koszt wykonania 10 batoników to w naszym przypadku ... 10 złotych. W sklepie zapłacilibyśmy ich aż 80! A jak ze smakiem? Może nie taki jak ze sklepu, ale na pewno zdrowszy!