People/blog

Postaw na kiszonki!

Kiszone z koprem czy z chrzanem…Jedno jest pewne, ogórki kiszone mają kilka tysięcy lat, a dalej możemy się nimi zajadać, dodając je do różnych potraw. Kiszonki a pastrami Przykładem, który potwierdza, że dodatki w kuchni są niezwykle ważne, jest nasza kanapka z pastrami, serwowana jak mówi tradycja właśnie z ogórkami kiszonymi. Kiszonki idealnie komponują się z wędzoną […]

Ten wieczór zapamiętamy na długo! Dwa miesiące przygotowań, dwie półtusze wołowe, czyli prawie sto kg pysznej wieprzowiny oraz nasze pastrami i kilkadziesiąt litrów wspaniałego wina! A wszystko to, bo… Był już w Las Vegas, Tokio i Stambule a teraz odwiedził nas w Krakowie! Jego wołowina i wieprzowina to najwyższej jakości mięso, cenione nie tylko we Włoszech, ale […]

  SKŁADNIKI 10 plasterków pastrami 1 opakowanie roszponki 1 granat 1 ogórek SOS 2 łyżki sosu rybnego ½ szklanki słodkiego sosu chilli sok z ½ limonki Słodkie chilli mieszamy z sokiem z limonki i sosem rybnym do momentu, aż składniki połączą się. Sos odstawiamy na bok.   PRZEPIS Umyj i osusz roszponkę i ułóż w […]

Obserwując, co dzieje się na naszym lokalnym rynku gastronomicznym z radością dostrzegamy wiele nowych miejsc, które odchodzą już od klasyków, czy to kuchni polskiej, czy włoskiej, a z pasja tworzą odważne interpretacje potraw oraz przygotowują własne, niebanalne dania. Oryginalność jest doceniana, a nowe restauracje zyskują wiernych klientów poszukujących nowych smaków. W Stanach Zjednoczonych, również lub […]

KANAPKA Z LODAMI Z PASTRAMI Chyba najbardziej oryginalna, jeśli nie najbardziej zaskakująca potrawa o jakie słyszeliśmy! Kalifornijski CoolHaus, popularny w Stanach Zjednoczonych producent kanapek z … lodami przygotował serię nowych smaków inspirowanych tradycyjnymi Żydowskimi delikatesami, popularnymi z USA, zwłaszcza w miejscach, gdzie Żydowska diaspora jest najliczniejsza. O samym smaku stanowi specjalna baza, czyli sos wymieszany […]

PASTRAMI HASH!

  SKŁADNIKI -2 łyżki oliwy -3 łyżki masła -750 gram ziemniaków, umytych lub obranych, pokrojonych w kostkę -12-15 plasterków pastrami, pokrojonych w średniej wielkości kostkę -2 średniej wielkości czerwone papryki -1 cebula -1 ząbek czosnku cieniutko pokrojony -Pieprz -Sól do smaku -1/4 łyżeczki mielonej kolendry -1/2 łyżeczki papryki wędzonej -1 łyżeczka suszonego tymianku   PRZEPIS […]

KANAPKA CHUTNEY CEBULOWE!

  SKŁADNIKI -chleb żytni – pastrami -chutney cebulowe   CHUTNEY CEBULOWE – 1 cebula – 1 łyżka wina – 20 g masła – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka kremu balsamicznego   PRZEPIS Kroimy cebulę w pióra i  dusimy ją na maśle. Dodajemy czerwone wino, miód, sól, pieprz do smaku, […]

KANAPKA CLASSIC!

  SKŁADNIKI – chleb żytni – pastrami – sos musztardowy   PRZYGOTOWANIE SOSU MUSZTARDOWEGO – 1 łyżka musztardy delikatesowej – łyżeczka miodu – 0,2 kg obranych jabłek – 0,01 kg białej cebuli Wszystko blendujemy, a potem dodajemy: – 1 małą łyżkę musztardy miodowej – 1 łyżeczkę musztardy francuskiej   PRZEPIS Dwie kanapki chleba smarujemy wcześniej […]

Partnerzy

Lokalizacja

Food&People

Or send me a message