People/blog

Obserwując, co dzieje się na naszym lokalnym rynku gastronomicznym z radością dostrzegamy wiele nowych miejsc, które odchodzą już od klasyków, czy to kuchni polskiej, czy włoskiej, a z pasja tworzą odważne interpretacje potraw oraz przygotowują własne, niebanalne dania. Oryginalność jest doceniana, a nowe restauracje zyskują wiernych klientów poszukujących nowych smaków. W Stanach Zjednoczonych, również lub […]

KANAPKA Z LODAMI Z PASTRAMI Chyba najbardziej oryginalna, jeśli nie najbardziej zaskakująca potrawa o jakie słyszeliśmy! Kalifornijski CoolHaus, popularny w Stanach Zjednoczonych producent kanapek z … lodami przygotował serię nowych smaków inspirowanych tradycyjnymi Żydowskimi delikatesami, popularnymi z USA, zwłaszcza w miejscach, gdzie Żydowska diaspora jest najliczniejsza. O samym smaku stanowi specjalna baza, czyli sos wymieszany […]

PASTRAMI HASH!

  SKŁADNIKI -2 łyżki oliwy -3 łyżki masła -750 gram ziemniaków, umytych lub obranych, pokrojonych w kostkę -12-15 plasterków pastrami, pokrojonych w średniej wielkości kostkę -2 średniej wielkości czerwone papryki -1 cebula -1 ząbek czosnku cieniutko pokrojony -Pieprz -Sól do smaku -1/4 łyżeczki mielonej kolendry -1/2 łyżeczki papryki wędzonej -1 łyżeczka suszonego tymianku   PRZEPIS […]

KANAPKA CHUTNEY CEBULOWE!

  SKŁADNIKI -chleb żytni – pastrami -chutney cebulowe   CHUTNEY CEBULOWE – 1 cebula – 1 łyżka wina – 20 g masła – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka kremu balsamicznego   PRZEPIS Kroimy cebulę w pióra i  dusimy ją na maśle. Dodajemy czerwone wino, miód, sól, pieprz do smaku, […]

KANAPKA CLASSIC!

  SKŁADNIKI – chleb żytni – pastrami – sos musztardowy   PRZYGOTOWANIE SOSU MUSZTARDOWEGO – 1 łyżka musztardy delikatesowej – łyżeczka miodu – 0,2 kg obranych jabłek – 0,01 kg białej cebuli Wszystko blendujemy, a potem dodajemy: – 1 małą łyżkę musztardy miodowej – 1 łyżeczkę musztardy francuskiej   PRZEPIS Dwie kanapki chleba smarujemy wcześniej […]

KANAPKA SZEFA – KURKA

  SKŁADNIKI – pastrami – 10 dag świeżych kurek (lub mrożonych) – ricotta – 1 łyżeczka majonezu – 5 dag cebuli – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka stołowa białego wina – koper   PRZEPIS Kurki wymoczyć w wodzie z solą aby pozbyć się piasku. Posiekać nie za drobno. Następnie, podsmażyć je na maśle z […]

KANAPKA PREZESA

  SKŁADNIKI – pastrami – jarmuż – orzechy laskowe – 1 łyżkę musztardy francuskiej – 2 łyżki oliwy – szczypta soli – 3 łyżki majonezu – 1 łyżeczkę kurkumy   PRZYGOTOWANIE JARMUŻU Z ORZECHAMI LASKOWYMI Jarmuż parzymy we wrzącej wodzie, a orzechy laskowe rozgniatamy. Do jarmużu wlewamy 2 łyżki oliwy, orzechy laskowe oraz szczyptę soli.Następnie przechodzimy […]

KANAPKA SZEFA – RABARBAR

  SKŁADNIKI – chutney z rabarbaru – pastrami – chleb żytni – sos wasabi   CHUTNEY Z RABARBARU – 100 g rabarbaru – 1 czerwona cebula – 2 łyżki cukru – pół łyżeczki cynamonu – pół łyżeczki imbiru w proszku – 15 ml octu jabłkowego – szczypta pieprzu cayenne   PRZYGOTOWANIE CHUTNEY Z RABARBARU Rabarbar przepłukać, […]

Partnerzy

Lokalizacja

Food&People

Or send me a message