Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Ciastka owsiane z dodatkiem czekolady

Tym razem przeniesiemy się do Szwecji i skorzystamy z ich przepisu na bardzo chrupiące szwedzkie ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady. Niewiele do nich potrzeba składników i są proste w wykonaniu, składają się praktycznie z samych płatków owsianych (więc są też przyjazne dla naszego układu trawiennego). Bardzo dobrze pasuje do nich gorzka czekolada, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć mlecznej – dla miłośników naprawdę słodkich ciasteczek. Aż kusi zjeść je razem ze szklanką zimnego mleka…

Szwedzkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Jak już wspomnieliśmy, podstawą ciasteczek są płatki owsiane. Można do nich dodać zarówno imbiru, jak i np. wiórek kokosowych. Wszystko jak zawsze zależy od tego, w jakich dodatkach gustujesz. Postaw zatem na eksperymentowanie i cieszenie się z wyrabiania domowych słodkości!

Etap pierwszy: składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek owsianych

Będziemy potrzebować 150 gram tradycyjnych płatków owsianych, 100 gram roztopionego masła, duże jajko, 100 gram cukru trzcinowego, łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę proszku do pieczenia. Ważne jest, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, co ułatwi wyrób masy.

Jak się robi te szwedzkie pyszności?

W pierwszej kolejności lekko miksujemy płatki owsiane, ale wystarczy nam dosłownie kilka ruchów do otrzymania drobnych płatków. Jeśli przesadzimy i doprowadzimy płatki do formy mąki, wpłynie to na ich strukturę – bo nie będą już chrupiące. Do pokruszonych płatków dodajemy masło i dokładnie wszystko mieszamy. Kolejnym krokiem jest ucieranie cukru i jajka do powstania jasnej i puszystej masy. Dodajemy do tego składniki suche (które wcześniej warto przesiać), czyli mąkę pszenną i proszek do pieczenia, po czym ubijamy aż do całkowitego połączenia. Tak zmiksowaną masę dodajemy do płatków owsianych, znowu mieszamy.

Czas na przygotowanie blachy do pieczenia. Wykładamy ją zwykłym papierem do pieczenia, a następnie układamy ciastko w 8 centymetrowych odstępach, bo ciasteczka szybko rosną pod wpływem ciepła. Na każde ciasteczko zużywamy około dwóch łyżeczek masy i formujemy kółko, które lekko spłaszczamy. W temperaturze 175 stopni Celsjusza pieczemy do 10 minut, aż zarumienią się brzegi ciasteczek. Wyjmujemy, przestudzamy na blaszce i zabieramy się do czekolady!

Dekoracja szwedzkich chrupiących ciasteczek

Potrzebujemy ok. dwie tabliczki czekolady, mogą być gorzka i mleczna. Rozpuszczamy je w kąpieli wodnej, aż do powstania sosu czekoladowego. Takim sosem oblewamy nasze owsiane słodkości, a później cieszymy się niesamowitym smakiem!