Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Ciastka z nadzieniem orzechowym bez użycia mąki

Domowej roboty ciastka z dodatkiem masła orzechowego na pewno sprawdzą się w długie zimowe wieczory, zwłaszcza z kubkiem ciepłego mleka lub doprawionej przyprawami korzennymi herbaty. Dodatkowo, proponowany dziś przez nas przepis będzie idealny dla osób pozostających na diecie bezglutenowej – bo do przygotowania takich ciastek nie potrzebujemy mąki!​

Bezmączne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego

Dla wielbicieli słodkości przyjemną informacją może okazać się dodatek czekolady w składzie. Poza tym ciasteczka są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, więc nawet największy przeciwnik pieczenia może dokonać arcydzieła! Warto spróbować, na pewno będziecie bardzo zadowoleni.

Etap pierwszy: składniki potrzebne do przygotowania ciasta na ciasteczka

Podane tutaj składniki wystarczą na 18 sztuk ciasteczek. Będziemy potrzebować: 225 gram masła orzechowego (zadbaj jednak o jego jakość, większość produktów dostępnych w sklepach jest przesłodzona, więc jeśli kupisz słodkie masło to dodaj mniej cukru. Zawsze można zrobić masło orzechowe w domu, wystarczy kupić zwykłe niesolone orzeszki ziemne i je zblendować), 100 gram jasnego brązowego cukru, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, duże jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady. Pamiętajmy o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Etap drugi: przygotowanie ciasteczek

Miksujemy: masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Jeśli wszystkie składniki są już połączone, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, po czym miksujemy, ale tylko przez chwilę. Do masy dodajemy jeszcze drobinki czekoladowe i kontynuujemy miksowanie. Pora na przygotowanie blach do pieczenia – dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest uformowanie kulek o wielkości porównywalnej do orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy dłonią i pieczemy w temperaturze 165 stopni Celsjusza (najlepiej by było piec w termoobiegu) przez około 18 minut, aż do momentu wyraźnego zarumienienia się ciasteczek. Kiedy są już upieczone, wyjmujemy je i czekamy aż wystygną. Ciasteczka można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej.

Wspólne pieczenie

Nic tak nie integruje, jak wspólne pieczenie. Nawet, jeśli czasem nie masz ochoty na spędzenie większej ilości czasu w kuchni niż musisz, zaproś do siebie przyjaciół i urządźcie wieczór wspólnego pieczenia ciasteczek. Zawsze możesz ładnie popakować ciastka domowej roboty i podarować im na drogę. Orzechowe ciastka dobrze sprawdzą się też jako „coś słodkiego” na drugie śniadanie, na pewno dodadzą Ci energii na kilka kolejnych godzin. Życzymy smacznego!