Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Co warto wiedzieć o słodyczach?

Słodycze to przyjemność, na która mamy ochotę bardzo często. Jest to spowodowane ich doskonałym smakiem. Kochają je nie tylko dzieciaki, mimo iż są one produkowane zwykle z myślą o tych najmłodszych. Dzieci nie widzą jednak złych strony słodyczy, które dorośli częściej dostrzegają. Mogą one jeść je kilogramami i nie będą miały dość. Z dorosłymi niekiedy jest podobnie. Jednak oni mają całkowitą świadomość tego, co w takich produktach się znajduje. Mimo wszystko jedzą ich dużo i dają swoim dzieciom. Jednak słodycze mają działanie uzależniające przez c niekiedy nawet jeśli chcemy nie możemy się od nich od razu uwolnić. Trzeba więc robić to stopniowo, tak aby potem nie dostać napadu głodu i nie nadrobić zaległości w niezjedzonych słodyczach, ponieważ takie działanie mija się z celem.

Są pewne rzeczy, które o słodyczach powinniśmy wiedzieć. Dzięki temu, będziemy nie tylko lepiej uświadomieni, ale także zdrowsi, ponieważ mimo zalet, słodkości mają wiele wad, które niestety przeważają. Jest jednak taki plus, że poprawiają nam one humor, więc bardzo często sięgamy po nie kiedy się stresujemy, jesteśmy smutni czy źli. Możemy jednak stosować nieco inne rodzaje słodyczy, które poprawią nam nastrój.

8 rad dotyczących słodyczy

Kiedy kupujesz słodycze to wracaj uwagę na skład produktu. Postaraj się wybierać te, w których cukier jest w składzie najdalej czyli jest go najmniejsza ilość. Zamiast słodyczy możesz jeść suszone owoce. Są to ich zdrowe zamienniki. Co więcej zamiast samej glukozy zawierają także pokarm dla mózgu i wartości odżywcze. Poprzez powolne suszenie owoców, to sposób, który jest znany od wieków i wykorzystywany do zatrzymywania w owocach substancji odżywczych oraz doskonałego smaku.

Jeśli jesteś wielbicielem cista, to lepiej upiecz je obie samodzielnie. Możesz te nabyć w zaufanych cukierniach, gdzie jesteś pewien, że nie są tam używane złej jakości tłuszcze. W takich wypiekach cukierniczych, nie jest największym zagrożeniem cukier, ale właśnie owe tłuszcze, które bardzo obciążają nasz organizm, a w połączeniu z cukrem i mąką jest mieszanką wybuchową. Pamiętaj, z jeśli lubisz czekoladę, to też nie sięgaj po ta mleczną czy nadziewaną, ale gorzką, która zawiera minimum 70% kakao. Ważne jest także pochodzenie surowców. Takie czekolady gorzkie mają dużo magnezu i przeciwutleniaczy. Uważaj także na oszukujące nas słodycze, które „udają”, że jesteśmy najedzeni po czym dopada nas głód i zamiast czegoś zdrowego znowu jemy słodycze.