Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Czy domowe słodycze są lepsze od kupowanych?

Zapewne większość z Was nie ma doświadczenia w domowych wypiekach. Choć na pewno potraficie przygotować jakieś ciasto, to na pewno nie próbowaliście przenieść słodyczy sklepowych do Waszych piekarników. Dziś przekonamy Was, że domowe słodycze są lepsze od kupowanych i że można je przygotować na bazie składników, które każdy z Was ma w kuchni.

Dlaczego domowe są lepsze?

Bo przede wszystkim wiesz, co jesz! Kupowane słodycze pełne są chemii, a zwłaszcza te najsmaczniejsze. Lubicie żelki, M&M'sy i hmmm... snickersy? Sprawdźcie sobie ich skład na odwrocie, to przypomnicie sobie najgorsze lekcje chemii z zakresu "Tablica Mendelejewa". Przykładowo we wspomnianych żelkach jest mnóstwo żelatyny i wcale nie pochodzi ona z kości zwierząt. To połączenie chemikaliów disodowych, które mają na celu zagęścić żelka. Jeszcze ciekawsza sytuacja jest z cukierkami M&M's - aby nadać im czerwony, kolor producent kupuje specjalny proszek, a są nim zmielone pancerze owadów. Brzmi nieciekawie, prawda?

Jak przygotować domowe słodycze?

W serwisie YouTube jest mnóstwo kanałów z gotowaniem. Najpopularniejszy z nich prowadzi Piotr Ogiński i wielokrotnie pokazywał, jak zrobić doskonałe słodycze na bazie najprostszych produktów. Nie zajmuje to też wiele czasu. Piotrek robi to całkowicie za darmo (nie pobiera abonamentu) czym wielokrotnie naraził się na nieprzychylność sporych koncernów. Dba jednak chłopak o swoich widzów i oferuje im zdrowe, pełne wartości odżywczych (!) słodycze!

Od dziś rób je sam

Nawet jeśli nie jesteś Modestem Amaro, to z prostym deserem na pewno sobie poradzisz. Zrezygnuj z kupowania słodkości, bo to strata nie tylko pieniędzy, ale też własnego zdrowia!