Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Najprostszy i najbardziej tuczący deser świata

​Miłośnicy słodkości nie mają oporów przed cukrem, słodką śmietanką oraz kakao. Z tych trzech składników zrobiono już absolutną podstawę najlepszych deserów, a dziś pokażemy Wam jakie połączenie będzie najlepsze. Zapewne znacie ten przepis z dzieciństwa, a my postanowiliśmy go nieco zmodyfikować.

Najlepszy i najbardziej tuczący deser świata

Będzie nam potrzebna śmietana 18% i dobrze by było, aby na opakowaniu nie pisało "do zup i sosów". To ma być najzwyklejsza śmietana, którą, np: doprawiacie młode ziemniaki i dodajcie kopru włoskiego. Potrzebujemy całego opakowania śmietany i powinna być gęsta (aby to osiągnąć, warto ją zamieszać i włożyć na godzinę do lodówki).

Śmietaną przelewamy do salaterki i sypiemy cukier. Dużo cukru! Na jedno opakowanie śmietany potrzebujemy około 10 dużych łyżek cukru. Do takiej mikstury dodajemy 3 duże łyżki kakao i teoretycznie deser mamy gotowy. W praktyce go jeszcze udoskonalimy.

Do tak przygotowanej "masy" wrzucamy nasze ulubione składniki. Jeśli ma to być miód - nie używajcie wcześniej zbyt wiele cukru. Deser wyjdzie za słodki. Jeśli lubicie orzechy, rodzynki czy cynamon - dodajcie te składniki, ale nie przesadźcie z nimi! Orzechy czy rodzynki mają tylko przyjemnie "chrupnąć" a nie zabrać definicję deseru.

I to wszystko! Tak możecie przygotować najprostszy deser, ale ostrzegamy, że nie jest on zdrowy! Taka ilość śmietany dostarcza 900 kalorii, a w formie jednorazowej ilości może doprowadzić do efektu ociężałości.