Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym

Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie to placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym to doskonałe rozwiązanie! Jest bardzo smaczne oraz szybkie w przygotowaniu śniadanie, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Jakby tego było mało to przygotowanie placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym też nie jest drogie, a sam posiłek jest średniokaloryczny, więc idealny na śniadanie. Jedna porcja zwykle wystarcza dla trzech– czterech osób. Jest to posiłek smażony, idealny dla każdego wegetarianina, ponieważ nie zawiera w sobie mięsa, a jest bardzo zdrowy oraz pożywny. Ponadto mogą go spożywać także dzieci już od trzeciego roku życia. Jest także rozwiązanie dla dzieci – niejadków. Poniżej znajdziesz krótki przepis na placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym. Przeczytaj go koniecznie!

Zacznijmy jednak od opisu składników, które będą nam niezbędne w przygotowaniu placuszków jogurtowych z sosem mandarynkowym. Przede wszystkim powinniśmy się zaopatrzyć w takie niezbędne składniki jak: jedno jajko, jedna łyżka cukru, sto dziewięćdziesiąt gram jogurtu naturalnego, sto dwadzieścia pięć gram mąki pszennej, jedna czwarta łyżeczki sody oczyszczonej, olej do smażenia, dwieście pięćdziesiąt mililitrów soku mandarynkowego, trzy plasterki imbiru. Warto zaopatrzyć się także w jedną gałązkę rozmarynu oraz w pięćdziesiąt gram masła.

Gdy zaopatrzysz się już we wszystkie niezbędne, wyżej wymienione składniki to najwyższy czas zabrać się za przygotowywanie placuszków jogurtowych z sosem mandarynkowym. Najpierw zacznijmy jednak od przygotowania sosu mandarynkowego. Przede wszystkim najpierw do garnuszka wkładamy wszystkie składniki sosu oprócz masła oraz gotujemy do momentu aż odparuje połowa płynu. Następnie wyjmujemy rozmaryn i imbir, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Gdy już przygotujemy sos mandarynkowy pora zabrać się za przygotowanie placuszków jogurtowych. Przede wszystkim najpierw żółtko ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy jogurt, mieszamy oraz mąkę z sodą. Gdy to wszystko zrobimy to białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dodajemy do masy. Potem na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy placuszki, smażymy na złoty kolor na małym ogniu.

Poza tym do sosu można użyć innego soku na przykład pomarańczowego, z granatu, malinowego itp. W przypadku, gdy sos jest kwaśny, można dodać łyżeczkę cukru. I gotowe! W ten sposób możesz bardzo szybki i w łatwy sposób przygotować pyszny deser, którym możesz poczęstować swoich bliskich! Smacznego!