Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Przepis na czekoladki nadziewane

Trzeba przyznać, że, gdy w zimowy dzień pijemy kawę to do niej musi jakiś słodycz, na przykład pyszne, czekoladki nadziewane. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne, czekoladki nadziewane. Przeczytaj go koniecznie!

Czekoladki nadziewane – ekspresowy, pyszny deser

Zacznijmy od tego czekoladki, to jeden z tych deserów, które chyba każdy z nas uwielbia. Oczywiście pod warunkiem, że są z dobrej czekolady. Jednak, niestety w sklepach nie ma zbyt dużego wyboru smaków czekoladek, więc tym chętniej robimy je sami. Rzecz jasna do belgijskich czekoladek im daleko, ale nie zmienia to faktu, że własnoręczne ich robienie daje wiele frajdy. Zdecydowanie warto robić oraz dawać własnoręcznie przygotowane prezenty na święta. A wbrew pozorom wcale nie są trudne do przygotowania. Oczywiście są czasochłonne tym bardziej, że pośpiech nie jest przy nich wskazany. Przede wszystkim wystarczy tylko czekolada, ulubione dodatki i silikonowe foremki.

Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim są pyszne, czekoladki nadziewane

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne, czekoladki nadziewane to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: półtorej tabliczki gorzkiej czekolady na brzegi czekoladek, jedna tabliczka gorzkiej czekolady do nadzienia oraz 70 mililitrów śmietany kremówki (30-36%). Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty: skórka starta z pomarańczy, wiśnie z nalewki oraz nalewka wiśniowa.

Przygotowanie deseru, jakim są pyszne czekoladki nadziewane

Przede wszystkim musisz czekoladę posiekać i rozpuścić. Ten proces musi trwać krótko, bo przebywanie czekolady w gorącej temperaturze powoduje, że staje się ona matowa. Wysmaruj foremki czekoladą, w zależności od wielkości można to zrobić za pomocą łyżeczki lub małego pędzelka. Poza tym trzeba uważać, żeby nie pozostały żadne dziurki, bo wypłynie nam nadzienie lub czekoladki rozlecą się przy wyjmowaniu z foremki. Natomiast rozprowadzoną w foremce czekoladą zostawić do zastygnięcia. Jeżeli chodzi o nadzienie: musisz podgrzać śmietankę i zalać nią posiekaną tabliczkę czekolady. Podziel tą masę na 2-3 części, dodając do każdej z nich odpowiednio: startą skórkę z połowy pomarańczy, nalewkę wiśniową + po 1 wiśni do czekoladki. Dopiero jak zastygnie czekolada w foremkach, napełnisz ją nadzieniami. Zostaw do przestygnięcia, a następnie za pomocą łyżeczki rozprowadź rozpuszczoną czekoladę, zamykając w ten sposób czekoladkę. Na koniec trzeba wyciągnąć je z foremek dopiero po całkowitym zastygnięciu.