Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Przepis na czekoladki z malinami

Trzeba przyznać, że wytrawny smak czekolady w połączeniu z nasączonymi malinami z nalewki zdecydowanie smakuje dorosłym. Jeszcze do tego espresso lub łyk domowej nalewki malinowej i człowiek się rozpływa. Poza tym czekoladki wystarczy zapakować (w puszkę, mały słoiczek, pudełko lub celofan) i obdarować nimi przyjaciół. A kulinarne prezenty są dobre na każdą okazję, nie tylko na Święta. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne czekoladki z malinami. Przeczytaj go koniecznie!

Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim są pyszne czekoladki z malinami

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne czekoladki z malinami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: półtora tabliczki gorzkiej czekolady oraz pięć łyżeczek malin z nalewki (lub w przypadku braku, użyjcie konfiturę malinową, do której dobrze byłoby dodać nieco alkoholu). Gdy zaopatrzysz się w niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie pysznych czekoladek z malinami!

Przygotowanie deseru, jakim są pyszne czekoladki z malinami

Przede wszystkim, najpierw czekoladę drobno pokrój. Potem 70 gram (2/3 tabliczki) posiekanej czekolady należy umieść w metalowej miseczce (lub w żaroodpornej) i umieść nad rondlem z gotująca się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Następnie rozpuść w ten sposób czekoladę (mieszając silikonową szpatułką lub łyżeczką). Po czym ściągnij z ognia.
Potem do rozpuszczonej czekolady dodaj 30 gram (1/3 tabliczki) posiekanej czekolady, wymieszaj do rozpuszczenia. Musisz wiedzieć, że dzięki temu, że dodacie posiekaną czekoladę, obniżycie temperaturę rozpuszczonej czekolady i czekoladki będą bardziej lśniące.

Następnie silikonową foremkę do pralinek (lub do lodów) wysmaruj czekoladą za pomocą małej łyżeczki – dno i boki foremek. Koniecznie jednak sprawdź, czy nie ma pozostawionych dziur, jeśli takie są, posmaruj czekoladą. Po czym zostaw do zastygnięcia.

Na koniec wypełnij foremki malinami z nalewki nie do samego końca – zostaw miejsce na dno czekoladki. Potem rozpuść pozostałą czekoladę (w kąpieli wodnej 35 gram, potem do miseczki dodaj jeszcze 15 gram) i wylej na wierzch foremek, zakrywając maliny z nalewki. Chodzi oto, że w ten sposób powstanie dno czekoladki. Potem zostaw do zastygnięcia. Na koniec wyjmij czekoladki z malinami z foremki, rozciągając ją delikatnie na boki. I gotowe! Smacznego! Czekoladki po zapakowaniu możesz dać jako prezent dla najbliższych albo zjeść samemu na deser! Na pewną będą wyśmienicie smakować zarówno Tobie, jak i osobom, którymi je obdarujesz.