Przepis na przepyszne waniliowe ciasteczka

Trzeba przyznać, że, gdy w zimowy dzień pijemy kawę to do niej musi być ciasteczko. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne, waniliowe ciasteczka. Przeczytaj go koniecznie!

Waniliowe ciasteczka – ekspresowy, pyszny deser!
Zacznijmy od tego, ciastka zwykle wybieramy takie, by dały się zanurzać w kawie, nie miękły zbyt szybko i nie przesadzały ze słodyczą. Dlatego dobrze odnajdują się wśród tych potrzeb ciasteczka waniliowe. Oczywiście warto dodać im klasy prawdziwą wanilią, a nie fałszywym cukrem z nazwą w tytule. Generalnie rzecz ujmując kształt nadać im można wszelaki.

Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim są pyszne, waniliowe ciasteczka!!!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne, waniliowe ciasteczka to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: dwie i pół szklanki mąki, 180 gram zimnego masła oraz laska wanilii. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: łyżeczka ekstraktu z wanilii, jedno jajko, 1/4 szklanki cukru pudru – jeśli wolicie słodsze ciastka, trzeba dodać więcej oraz odrobina cukru białego do posypania. Gdy zaopatrzysz się w niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie pysznych, waniliowych ciasteczek!

Przygotowanie deseru, jakim są pyszne, waniliowe ciasteczka!
Przede wszystkim mąkę i cukier puder musisz przesiać do miski, dodać ziarenka wykrojone z laski wanilii, wlać ekstrakt i jajko. Po czym wymieszać. Natomiast masło trzeba pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta i szybko zagnieść. W przypadku, gdyby masa była zbyt sucha, można dodać nieco wody. Potem trzeba ciasto zwinąć w kulkę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. Dopiero po wyjęciu podzielić na części i każdą z nich rozwałkować dość cienko. Następnie można z ciasta foremką wycinać wybrane kształty. Potem, gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószyć cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wszystko piec około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia. I gotowe!

Teraz możesz cieszyć się smakiem pysznych, waniliowych ciasteczek bez limitu! Wystarczy upiec sobie tego rodzaju ciasteczka, cieszyć się ich smakiem, możesz zabrać je na siłownie albo do pracy w słoiczku, jako przekąskę pomiędzy posiłkami lub ciastko do porannej kawy. Pozwól sobie na małe co nieco, raz na jakiś czas, a domowej roboty ciasteczka na pewno Ci nie zaszkodzą! Będą zdecydowanie lepsze i zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Dlatego nie zwlekaj dłużej, już dziś spróbuj upiec swoje pierwsze, waniliowe ciasteczka!

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 541 688

E-mail: kontakt@foodandpeople.pl

Fakty i ciekawostki na temat najpopularniejszych słodyczy w Polsce i na świecie. Skąd się wzięły magiczne fasolki, od jaka dawna istnieje lizak Chupa Chups, skąd się wzięły M&M'sy - to wszystko i wiele innych na naszej stronie!