Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...
Czytaj WięcejWyposażenie cukierni
Zanim przystąpimy do kompletowania wyposażenia naszej nowej cukierni, warto zrobić szczegółowy plan zakupów dostosowany do konkretnego lokalu i konkretnych oczekiwań naszych przyszłych klientów. Wiele też zależy od ilości środków jakimi dysponujemy i od tego czy chcemy kupić urządzenia nowe czy używane. Ta ostatnia opcja przekłada się na dość spore oszczędności, ale pamiętajmy o tym, że awaria, a w konsekwencji naprawa tak niezbędnych w działalności cukierni urządzeń jak specjalne piece czy lodówki, to bardzo duży wydatek, który może zaważyć na kondycji firmy.
Oto przykładowy spis podstawowego sprzętu potrzebnego do funkcjonowania cukierni
– piec lub piece cukiernicze ( najczęściej konwekcyjne piece piekarsko-cukiernicze)
– meble kuchenne ze stali nierdzewnej takie jak regały, półki, stoły do pracy, stoły do zmywarek. Stoły ze zlewem, szafki wiszące, szafy, nadstawki, pojemniki na odpady, umywalki itp.
– lodówki, stoły chłodnicze, szafy i witryny chłodzące, zamrażarki, lady chłodnicze itp.
– naczynia kuchenne
– noże i deski gastronomiczne
– przybory kuchenne takie jak na przykład przybory dekoracyjne, przybory pomocnicze, termometry, wagi, łyżki cedzakowe, chochle, miarki itp.
– meble takie jak lady i regały do sprzedaży, stoliki i krzesła kawiarniane, ławki
– artykuły dekoracyjne
– naczynia i blachy (garnki, miski, patelnie blachy, formy, foremki, naczynia specjalistyczne, wiadra, sita, cedzaki, rondle – wszystko o zróżnicowanej wielkości)
– urządzenia do obróbki termicznej takie jak opiekacze, naleśnikarki, gofrownice, lampy grzewcze itp.
– zmywarki i akcesoria do nich
– zastawa stołowa i bufetowa
– miksery w tym specjalistyczne miksery planetarne
– akcesoria do przechowywania i transportowania żywności takie jak pakowarki próżniowe, pojemniki i torby termoizolacyjne itp.
Oczywiście nie musimy, a nawet nie powinniśmy kupować od razu wszystkiego, trzeba wybrać na początek urządzenia i meble całkowicie niezbędne do pracy, a w miarę rozwijania się biznesu i napływu gotówki można stopniowo dokupywać potrzebne urządzenia i akcesoria .