Zrób to sam! - wafle z nadzieniem orzechowym

Wszyscy lubią słodycze, a ci, którzy twierdzą inaczej są albo na diecie, albo kłamią. Zazwyczaj kupujemy ciastka w sklepie, ale przecież, od czego mamy w domu piekarnik i lodówkę? Większość fantastycznych deserów można przygotować w domowym zaciszu i dziś pokażemy Wam, jak wykorzystać orzechy do stworzenia najlepszego nadzienia do wafli tortowych.

Nadzienie orzechowe

Potrzebujemy dwóch rodzajów orzechów: włoskich oraz laskowych (lub nerkowca). 30 dkg orzechów włoskich wrzucamy do maszynki mielącej wraz z 20 dkg laskowych. Mielimy całość przez długi czas tak, jak mieli się ziarna kawy. Następnie przesypujemy zawartość do garnka lub salaterki i zabieramy się za dodatki.

Nasza masa powstanie tylko wtedy, gdy dodamy do niej stopionego masła, soli oraz odrobiny cukru. Dodajemy również dwa rozbełtane białka i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wyciągamy z opakowania jednego wafla tortowego i dzielimy go na 3 części. Smarujemy każdą z nich oprócz ostatniej (górnej) i wyjdzie nam coś a'la wafel orzechowy. Teraz wrzucamy nasze dzieło do lodówki na godzinę i po tym czasie możemy kroić wafla na ciastka.

I to wszystko! Wykonanie tego przepisu zajmie Wam nie więcej, jak 30 minut. Polecamy ten przepis!

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 541 688

E-mail: kontakt@foodandpeople.pl

Fakty i ciekawostki na temat najpopularniejszych słodyczy w Polsce i na świecie. Skąd się wzięły magiczne fasolki, od jaka dawna istnieje lizak Chupa Chups, skąd się wzięły M&M'sy - to wszystko i wiele innych na naszej stronie!