
Każdy z nas myśli, że wie wszystko o cukierkach, a jednak tak nie jest. Oto kilka ciekawostek o najczęściej kupowanych słodyczach:
- Pierwsze cukierki pojawiły się Egipcie. W tamtych czasach nie były znany jeszcze cukier, a więc produkowano je z daktyli i miodu. Wschód produkował je z migdałów i fig a zaś w Rzymie z gotowanych orzechów nasion maku i miodu. Potem posypywano je sezamem. Cukierki były powszechne też na Słoweni. Na Rusi Kijowskiej wykonywano je z melasy miodu i syropu klonowego.
- Czekolada. W XVI wieku traktowana w Europie jako lekarstwo. Ale gdy nie przynosiła rezultatów, to jednak stwierdzono, że przynosi pecha, ponieważ jedna znajoma do swojej koleżanki napisała, aby nie jadła czekolady, bo ona jadła w ciąży i urodziła czarne dziecko.
- Psycholodzy twierdzą, że romantyczni ludzie jedzą cukierki z nadzieniem truskawkowym. Osoby zdecydowane jedzą wiśniowe, a wstydliwe jedzą orzechowe. Francuzi spożywają ich podczas Świąt Bożego narodzenia aż 36 000 ton, przeważa to wadze wieży Eiffla.
- Początkiem XIX wieku nawet bogate damy na przyjęciach kradły cukierki. W tamtych czasach nie było fabryk, które produkowały słodycze, każdy był tworzony z innej receptury tajnej.
- Najbardziej znanymi słodyczami są pralinki. Receptura powstała w 1663 roku. Przygotowane one zostały ze specjalnej okazji dla ambasadora francuskiego w Niemczech. Rekordowo zostają sprzedawane w Niemczech i Szwajcarii.
- Z okazji kulinarnego show firma Master Food wyprodukowała największe pudełko. Pudełko mierzyło 1,5 m szerokości i 2,5 m długości. Zmieściło się do niego 800 kg czekoladek.
- Miś zwany Hagi-Boy jest największym misiem żelkowym. Jego wysokość wynosi 168 cm i waży 633 kg. Ten miś to dzieło firmy Gumi Bear Factory. Forma sama ważyła 4 tony, a masa misia zastygała aż 2 tygodnie.
- Lizaki Chupa Chups nazwano kosmicznymi. W 1995 roku rosyjscy kosmonauci kazali sobie przesłać z ziemi cukierki. Centrów lotów stwierdzili, że najlepszym wyborem będą właśnie te lizaki. Kosmonauci zostali sfilmowani podczas spożywania lizaków i osiągnęli sławę na Ziemi i w kosmosie.
- Do niezwykłych cukierków należą fińskie, ponieważ są nie słodkie, lecz w innych smakach. Finowie produkują je kwaśne, słone do piwa, a nawet o smaku ropy naftowej. Do następnej grupy wymyślnych słodyczy należy Japonia. Oni produkują cukierki z ośmiornicy, lody o smaku mięsa, karmelki z meduzy, lub mątwy w czekoladzie.
- Najstarszym jednak wynalazkiem jest Ptasie mleczko już z czasów PRL. Tajemnicom ich jest agar-agar- substancja żelująca z wodorostów.
Polecamy
Najnowsze
Poradnik młodego cukiernika- od czego zacząć tworząc cukiernię
Pierwszy musi być oczywiście pomysł na biznes, a pomysł opiera się zawsze na naszej pasji, obserwacji, chęci zmiany, czy pragnieniu bycia... [...]