Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Mini kubeczki z orzechami laskowymi

Jeśli posiadamy leszczynę na własność lub ktoś z rodziny, czy znajomych ją posiada na pewno obdaruje nas swoimi zbiorami. Wtedy pojawia się pytanie, co można z nimi zrobić, żeby zaskoczyć rodzinę i znajomych. Najlepiej upiec pyszne ciasteczka, które możemy podać na spotkaniu towarzyskim. Kruche ciasto jest wypełnione po brzegi nadzieniem z orzechów laskowych. Do zrobienia małych kubeczków potrzebujemy formę do mini muffinków i trochę cierpliwości, żeby dokładnie wylepić ciastem wszystkie 24 wgłębienia.
Połączenie ciasta kruchego i orzechów smakuje obłędnie.

Składniki

Kruche ciasto
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę pszenną należy przesiać, dodać masło pokrojone nożem. Następnie posiekać je ostrym nożem do momentu, aż ciasto zacznie wyglądać jak kruszonka. Potem dodajemy żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść starając się je jak najmniej dotykać. Owinąć folią, uformować kulę i szybko wsadzić do lodówki na godzinę, dwie. Ciasto można zagnieść także za pomocą malaksera, później także należy je schłodzić.
Przygotowujemy formę na 24 babeczki. Gniazda formy wysmarować masłem lub innym tłuszczem, oprószyć mąką i nadmiar mąki wytrzepać.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować, jego grubość powinna mieć około 3 mm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka o wielkości trochę większej, niż gniazda na małe muffiny Wgłębienia wykładamy uprzednio przygotowanym ciastem i dokładnie je wylepiamy. Chłodzimy w lodówce do momentu przygotowania orzechowego nadzienia.

Nadzienie z orzechów laskowych

1 i 1/3 szklanki orzechów laskowych (nie muszą być obrane)
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 spore jajo
15 g masła (rozpuszczonego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo ciemnego rumu)

Odkładamy 24 sztuki orzechów laskowych.
Resztę orzechów i cukier wrzucić do malaksera, zmiksować do momentu otrzymania drobno posiekanych kawałków orzechów. Takie orzechy mieszamy z cukrem i przesypać do naczynia, dodać lekko roztrzepane jajko, podgrzane mleko i wanilię. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być dość gęsta.
Formę z ciastem wyciągamy z lodówki, wszystkie wgłębienia wypełniamy po same brzegi masą orzechową, a w środku kubeczka umieszczamy całego orzecha.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, do momentu wypieczenia ciasta i lekkiego zbrązowienia nadzienia. Wyjąć z piekarnika, lekko podważając kubeczki nożem i wystudzić na kratce.