Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Truskawkowe babeczki

Uzależniające muffiny z pysznymi truskawkami. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, mięciutkie i smaczne. Szybko znikają ze stołu i wtedy pojawia się pytanie czy mamy więcej. W składzie mają aksamitny jogurt i sezonowe owoce. Dodatek migdałów dodaje im wilgoci i niesamowitego zapachu.
Muffinki są bardzo popularne w krajach anglosaskich, ale od kilku lat zyskują popularność w innych krajach. Ich historia sięga wiktoriańskiej Anglii, ale przepis został wymyślony jako przysmak w biedniejszych kuchniach. Babeczki były pieczone z resztek przygotowanego ciasta i przeznaczone dla służby. Dzisiaj są jedzone przez wszystkich z wielką chęcią i nie są kojarzone negatywnie.

Składniki (12 sztuk)

60 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego przeznaczonego do wypieków (ilość cukru można ograniczyć jeśli pilnujemy się zdrowej diety)
2 spore jaja
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów (możemy zmielić je sami, jeśli mamy je w całości lub w formie płatków)
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
jedna szklanka jogurtu naturalnego/greckiego
jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
250 g truskawek (odszypułkowanych, pokrojonych na małe kawałki)
oraz: perłowy cukier do posypania, lub inne ulubione ozdoby do ciast

Wykonanie

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż będą w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Następnie mieszamy z migdałami i odkładamy na później.
Do miski wrzucamy masło, dosypujemy cukier. Oba składniki ucieramy do momentu uzyskania masy jasnej i puszystej. Masę maślaną uzupełniamy o jajka, ale dodajemy jedno po drugim, czekając aż to jedno połączy się z masą. Dodajemy oba ekstrakty, starannie miksujemy. Na końcu dosypujemy wcześniej przesiane suche składniki, partiami, na zmianę z jogurtem. Doprowadzamy do połączenia się składników za pomocą szpatułki lub łyżki kucharskiej.
Foremkę do muffinów wykładamy papilotami do babeczek. Do każdej z nich nakładamy ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna (około pół centymetra od górnej krawędzi). W ciasto wtykamy kawałki truskawek i posypujemy je perłowym cukrem.
Pieczemy w temperaturze 165 stopni Celsjusza przez około pół godziny, lub do uzyskania tak zwanego suchego patyczka. Wyciągamy babeczki z piekarnika, studzimy je układając na kratce.