Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Nie są za słodkie, ani za kwaśne. Mięsiste, lekko wilgotne i uzależniające. Z takiego ciasta możemy także upiec, zamiast babeczek tradycyjne w formie ciasto w tortownicy. Babeczki jednak można łatwo przenosić, na przykład do pracy czy szkoły jako zamiennik deseru.

Składniki

150 g masła
2/3 szklanki drobnoziarnistego cukru do wypieków (możemy dodać trochę mniej)
2 spore jaja
140 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów (jeśli mamy w całości lub płatkach możemy sami je zmielić)
100 g masy marcepanowej (startej na tarce na grubych oczkach)
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów/ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego
300 g świeżej żurawiny 
30-50 ml mleka

Przygotowane

Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiewamy na sitku wraz z proszkiem do pieczenia i na razie odkładamy na bok.
W misce od miksera ucieramy masło wraz z cukrem do momentu, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Następnie dodajemy jajka, stopniowo po jednej sztuce i miksujemy do połączenia się z masą maślaną. Dolewamy ekstrakt z migdałów, miksujemy dalej. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały. Starannie mieszamy. Na końcu dodajemy startą masę marcepanową i doprowadzamy masę do jednolitej struktury poprzez miarowe mieszanie. Gdy ciasto okaże się zbyt gęste to dolewamy nieco mleka, zaczynając od 30 ml, na końcu wsypujemy świeżą żurawinę.
Jeśli nie przepadamy za tym owocem, możemy zastąpić ją borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
Wymieszane ciasto przekładamy do papilotek na muffiny nie wypełniając ich w całości (babeczki w trakcie pieczenia urosną). Jeśli używamy sztywnych papilotek, nie potrzebujemy formy, w wypadku papierowych taka forma będzie niezbędna.
Pieczemy w temperaturze 165ºC przez około 25-30 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się już upiekło w środku. Należy nakłuć ciasto i sprawdzić, dotykając patyczek, czy jest on suchy. Jeśli nie, ciasto musi się nadal piec.
Gdy będzie już gotowe wyjmujemy je w piekarnika, studzimy na kratce i możemy zajadać się pysznym i zdrowym ciastem.