Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Przepis na czekoladki z nadzieniem miętowym

Trzeba przyznać, że, gdy w zimowy dzień pijemy kawę to do niej musi jakiś słodycz, na przykład pyszne czekoladki z nadzieniem miętowym. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne czekoladki z nadzieniem miętowym. Przeczytaj go koniecznie!

Czekoladki z nadzieniem miętowym – ekspresowy, pyszny deser

Zacznijmy od tego czekoladki to jeden z tych deserów, które chyba każdy z nas uwielbia. Jednak, niestety w sklepach nie ma zbyt dużego wyboru smaków gorzkich czekoladek, więc tym chętniej robimy je sami. Dlatego jeśli komuś brakuje cierpliwości, można przepis uprościć, robiąc trufle miętowe. Generalnie wystarczy zrobić tylko masę (nadzienie ze zmniejszoną do 50ml śmietanki), pozostawić ją do częściowego zastygnięcia, aby później kulać trufle i obtoczyć je w kakao. Mamy jeden przepis, a co najmniej kilka możliwości.

Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim są pyszne czekoladki z nadzieniem miętowym

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne czekoladki z nadzieniem miętowym to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: dwie gorzkie czekolady (200g), dobre gatunkowo, najlepiej o zawartości 70% kakao oraz 75ml śmietanki 30% lub 36%. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: pęczek świeżej mięty oraz pół białej czekolady (50g).

Przygotowanie deseru, jakim są pyszne czekoladki z nadzieniem miętowym

Przede wszystkim jedną, gorzką czekoladę musisz drobno posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Potem należy rozpuszczoną czekoladę rozlać do silikonowych foremkę do pralinek, tak, aby czekolada pokryła spód oraz boki. Jednak trzeba uważać, aby nie było nigdzie prześwitów i dziurek. Następnie należy pozostawić do zastygnięcia poza lodówką (w lodówce zrobią się niestety matowe).

Natomiast gdy czekolada zastygnie trzeba przygotować nadzienie. Wtedy należy drugą gorzką czekoladę drobno posiekać. Po czym śmietankę przelać do rondelka, zagrzać razem z gałązkami mięty na małym ogniu. Następnie musisz wyciągnąć liście mięty i zalać czekoladę śmietaną. Potem trzeba mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Natomiast gdy masa przestygnie, wlać ją do foremek nie do końca wysokości, tak, aby zostało trochę miejsca na spód czekoladek. Gdy to zrobisz to musisz białą czekoladę drobno posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej stale mieszając. Następnie trzeba czekoladą uzupełnić foremki, tworząc w ten sposób dno czekoladek. Tak przygotowaną całość pozostawić do zastygnięcia. Po czym, gdy czekoladki będą już twarde, ostrożnie wyciągnąć je z foremek.