Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...
Czytaj WięcejCiastka duńskie
Jeśli macie ochotę na pyszne ciastka domowej roboty, dzisiaj prezentujemy przepis, który pochodzi prosto z Danii. Mowa o waniliowych ciasteczkach, które Duńczycy jedzą głównie podczas świąt. U nas znane lepiej jako okrągłe maślane ciasteczka, idealne do moczenia w gorącej herbacie… Macie już na nie smak? Zapraszamy do pieczenia!
Vaniljekranse
Pamiętajcie, by nie żałować wanilii. Jednak oprócz niej możecie dodać do ciasteczek migdałowych płatków, które wzbogacą ich smak (i wartości odżywcze). Co jeszcze musimy wiedzieć o wypiekaniu tych smakowitości? Duńskie waniliowe ciasteczka, podobnie jak każde kruche ciastka, przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić i włożyć do nagrzanego piekarnika, w innym wypadku mogą nie zachować swojego kształtu.
Etap pierwszy: składniki potrzebne do przygotowania waniliowych ciasteczek
Do przygotowania ciasta na Vaniljakranse potrzebujemy: 250 gram masła, 150 gram cukru pudru, szczyptę soli, jajko, ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka waniliowej pasty, 375 gram mąki pszennej tortowej, 75 gram zmielonych migdałów oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki powinny zachowywać domową temperaturę.
Etap drugi: wypiekanie
W pierwszej kolejności ucieramy masło, cukier i sól do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy do tego jajko i ucieramy dopóki składniki dobrze się nie połączą. Dodajemy wanilię, mąkę pszenną i proszek do pieczenia (suche składniki warto wcześniej przesiać) oraz zmielone migdały. Miksujemy aż do powstania gładkiej masy.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie mocnego worka cukierniczego o końcówce, która przypomina wciętą gwiazdkę. Napełniamy go ciastem i wyciskamy na blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) w kształcie kółek o średnicy około 7 centymetrów. Kółka urosną w trakcie pieczenia. Tak jak już wspomnieliśmy na początku, przed pieczeniem blachę należy mocno schłodzić w lodówce, najlepiej około godziny. Po schłodzeniu pora na pieczenie, w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 8 minut (lub do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu wystudzamy na kartce.
Idealny prezent
Duńskie ciastka waniliowe to idealny prezent na święta. W warunkach pokojowych można przechowywać je do siedmiu dni. Wykażmy się więc kreatywnością i zróbmy ładne opakowanie, czy to z kartonu czy ozdobnego słoika po konfiturach. Czasem wystarczy obwiązać taki słoik kokardą, by nadać mu odświętny wizerunek. Do przygotowanego pojemnika delikatnie wkładamy ciastka i z tym prezentem wędrujemy do wybranej osoby.
Życzymy smacznego i wiele radości z pieczenia. Warto zaangażować do pieczenia również dzieci!