Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Ciastka duńskie

Jeśli macie ochotę na pyszne ciastka domowej roboty, dzisiaj prezentujemy przepis, który pochodzi prosto z Danii. Mowa o waniliowych ciasteczkach, które Duńczycy jedzą głównie podczas świąt. U nas znane lepiej jako okrągłe maślane ciasteczka, idealne do moczenia w gorącej herbacie… Macie już na nie smak? Zapraszamy do pieczenia!​

Vaniljekranse

Pamiętajcie, by nie żałować wanilii. Jednak oprócz niej możecie dodać do ciasteczek migdałowych płatków, które wzbogacą ich smak (i wartości odżywcze). Co jeszcze musimy wiedzieć o wypiekaniu tych smakowitości? Duńskie waniliowe ciasteczka, podobnie jak każde kruche ciastka, przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić i włożyć do nagrzanego piekarnika, w innym wypadku mogą nie zachować swojego kształtu.

Etap pierwszy: składniki potrzebne do przygotowania waniliowych ciasteczek

Do przygotowania ciasta na Vaniljakranse potrzebujemy: 250 gram masła, 150 gram cukru pudru, szczyptę soli, jajko, ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka waniliowej pasty, 375 gram mąki pszennej tortowej, 75 gram zmielonych migdałów oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki powinny zachowywać domową temperaturę.

Etap drugi: wypiekanie

W pierwszej kolejności ucieramy masło, cukier i sól do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy do tego jajko i ucieramy dopóki składniki dobrze się nie połączą. Dodajemy wanilię, mąkę pszenną i proszek do pieczenia (suche składniki warto wcześniej przesiać) oraz zmielone migdały. Miksujemy aż do powstania gładkiej masy.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie mocnego worka cukierniczego o końcówce, która przypomina wciętą gwiazdkę. Napełniamy go ciastem i wyciskamy na blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) w kształcie kółek o średnicy około 7 centymetrów. Kółka urosną w trakcie pieczenia. Tak jak już wspomnieliśmy na początku, przed pieczeniem blachę należy mocno schłodzić w lodówce, najlepiej około godziny. Po schłodzeniu pora na pieczenie, w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 8 minut (lub do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu wystudzamy na kartce.

Idealny prezent

Duńskie ciastka waniliowe to idealny prezent na święta. W warunkach pokojowych można przechowywać je do siedmiu dni. Wykażmy się więc kreatywnością i zróbmy ładne opakowanie, czy to z kartonu czy ozdobnego słoika po konfiturach. Czasem wystarczy obwiązać taki słoik kokardą, by nadać mu odświętny wizerunek. Do przygotowanego pojemnika delikatnie wkładamy ciastka i z tym prezentem wędrujemy do wybranej osoby.

Życzymy smacznego i wiele radości z pieczenia. Warto zaangażować do pieczenia również dzieci!