Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Historia słodyczy

Jak wiadomo wszystko ma swój początek. Jednak, gdzie swoich początków sięgały słodycze? W jaki sposób powstały? Tak naprawdę niełatwo jest określić konkretny moment ich pojawienia się. Wiadomo tylko, że pojawiły się już w starożytności. Po dziś dzień słodycze należą do jednych z ludzkich słabości, bo przecież im więcej ich jemy, tym bardziej ich pragniemy.​

Starożytność

Już w czasach starożytnych ludzie szukali sposobu, aby sobie dogodzić. Na całym świecie, krzepili się słodkimi pysznościami własnej produkcji. W czasach, kiedy cukier z buraków i trzciny cukrowej nie był jeszcze znany, słodyczami dla ówczesnej ludności były owoce, czy orzechy maczane w miodzie. „Powstanie” słodkości prawdopodobnie zawdzięczamy Egipcjanom. Co więcej, oprócz miodu dodawali słodkie ziarna z drzewa świętojańskiego.

Starożytni Grecy oraz Rzymianie mieli nieco inne podejście, co do słodkości. Obtaczali
w miodzie nie tylko owoce i orzechy, ale również łodygi roślin i kwiaty. Przypuszczalnie pierwsze cukierki zawdzięczamy rzymskiemu niewolnikowi, który stworzył je na cześć swojego pana.

Średniowiecze

W średniowieczu słodycze nie były tak bardzo powszechne, jednakże w niektórych środowiskach raczono się nimi regularnie. Podawano galaretki oraz konfitury z gruszek, jabłek, pigwy, śliwek, czy róży. Charakterystycznym dla średniowiecznego stołu były również desery składające się z grzanego wina, drażetek, a także dojrzałych serów. W czasie potrawa ta ewoluowała i zaczęto do niej dodawać owoce obtoczone w cukrze, syropie czy też miodzie, a także owocowe pasty. Coraz powszechniejsze stawały się naleśniki z angielskim syropem custard, wafle, ciasta czy dania z migdałowego mleczka.

Renesans

Na renesansowej mapie słodyczy przodowały takie miasta jak Wenecja, czy Genua.
W XVII wieku arystokraci zajadali się smakiem lodów. Budowano nawet podziemne komnaty specjalnie do ich przechowywania. Na dworze króla Ludwika XIII powstały również pierwsze pralinki. Tworzono również makaroniki migdałowe oraz nugatem, tzn. deseru składającego się z syropu cukrowego z miodem, bitą pianką z białek, orzechami i czekoladą. Jednak wszystkie te przysmaki zostały kierowane jedynie do najbogatszych warstw społecznych.