Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...
Czytaj WięcejKtóre słodycze nie zniszczą sylwetki?
Trenujesz? Jeśli tak to na pewno przykładasz wagę do tego, aby ćwiczenia, które wykonujesz, budowały jak najlepszą sylwetkę. Zwykle właśnie po to się ćwiczy. Jednak są także Ci, którzy podejmują się wysiłku fizycznego, ponieważ go lubią lub chcą być zdrowi. Zwykle mieszkający w miastach wybierają siłownię, basen lub korzystają z boisk sportowych. Ci zaś którzy mieszkają na przedmieściach lub na wsi, mogą iść pobiegać bez obaw, że będą wdychać spaliny.
Trenując, większość ludzi odpowiednio się odżywia, aby miała siły do następnych ćwiczeń, a co za tym idzie , aby być zdrowym i mieć dostarczone wszelkie witaminy. Diet to 70% sukcesu, a więc bardzo dużo . Dlatego warto ją utrzymywać, aby zobaczyć pozytywne efekty. Nie każdy jednak jest skłonny to robić. Bardzo często chcąc nabrać masy, ćwicząc na siłowni, zamiast wybierać odpowiednie produkty, sięgamy po słodycze. Nie jest to zbyt dobry pomysł. Jednak nie wszystkie słodkości dla sylwetki są szkodliwe. Jakie więc wybrać?
Skład słodyczy
Jeśli chcemy wiedzieć, dlaczego słodycze zwiększają u nas tkankę tłuszczowa musimy przeanalizować ich skład. Jeśli przeczytamy skład chociażby batonika, to szybko przekonamy się , że ma on głównie cukier rafinowany i tłuszcze rafinowane zwykle utwardzone. Domyślasz się więc na pewno, że rafinowane węglowodany oraz izomery trans lipidów w połączeniu ze sobą tuczą nas bardzo intensywnie. Większość słodyczy jest wysokokaloryczna. Większość ludzi przekonanych jest, że to właśnie wysoka wartość energetyczna jest w tym przypadku przyczyną otyłości jak powstaje po spożyciu słodyczy. Jednak jest to bardzo skomplikowane. Jest to spowodowane zaburzeniami łaknienia oraz pobudzeniem aktywności hormonów, które odkładają zapasowy tłuszcz.
Wybieraj zdrowiej
Jeśli wiec wiesz już o co chodzi, to możesz wybrać te słodycze, które dla sylwetki są mniej szkodliwe. Jednak nie należy tutaj zwracać uwagi na kalorie, ale na skład produktu. Przede wszystkim unikaj tłuszczów utwardzonych połączonych z cukrem rafinowanym. Możesz zwykłą czekoladę zstąpić gorzka. Jednak pamiętaj, że powinno być w niej jak najwięcej kakao. Kalorii jest ta, wprawdzie dużo, ale za to mniej cukrów prostych, nie ma izomerów trans. Jest w takiej czekoladzie także błonnik, co sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem. Możesz także wybierać pełnoziarniste ciastka. Nie są one bardzo zdrowe, ale lepsze niż te zwykłe. Możesz także postawić na batoniki, w których cukier jest zastąpiony poliolami.