Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Muffiny à la murzynek

Babeczki czekoladowe inspirowane przepisem na klasycznego murzynka z dodatkiem truskawek i czipsów czekoladowych. Pyszne a zarazem proste do wykonania z nieskomplikowanych składników. Długo utrzymujące świeżość, uwielbiane przez dzieci ale też przez dorosłych. Bardzo puszyste, mięciutkie i czekoladowe.

Składniki (12 sztuk) 

200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnoziarnistego cukru (do wypieków)
60 g kakao
135 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
2 duże jaja
jedna łyżka ekstraktu z wanilii
80 ml jogurtu naturalnego/greckiego
125 ml mleka

Oraz:

200 g truskawek (usuwamy z nich szypułki i kroimy na ćwiartki)
50 g posiekanej gorzkiej czekolady/czipsów czekoladowych (chocolate chips), do posypania babeczek

Przygotowanie

Składniki należy wyjąć dużo wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Mąką pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao przesiać, delikatnie wymieszać i odłożyć na bok.
Do dużego naczynia wbić jaja, dosypać cukier, a następnie dodać wanilię, jogurt, mleko i olej. Mieszamy jednostajnie przy pomocy rózgi kuchennej dopóki masa się połączy. Dosypujemy suche składniki i ponownie wymieszać, ale tylko do czasu połączenia się wszystkich składników.
Przygotowujemy formę, wykładamy ją papilotami do babeczek. Uzupełniamy je ciastem, ale nie do końca, bo w trakcie pieczenia nam jeszcze urośnie. Do każdej babeczki wciskamy pokrojone truskawki, na końcu ozdabiamy posiekaną czekoladą lub chocolate chips.
Pieczemy w temperaturze 175ºC nie włączając termoobiegu (bo wysuszy ciasto) przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Chocolate chips możemy wykonać samemu. Potrzebujemy do tego 100 g migdałów w płatkach, 2 łyżki stołowe pszennej mąki, 2 łyżki stołowe kakao, 1/8 łyżeczki soli, 1 duże jajko i 1 białko (ubite), 100 g cukru, 2 łyżki stołowe masła w temperaturze pokojowej.
Nastawiamy piekarnik na 170ºC, opiekamy migdały przez 7 minut na lekko złocisty kolor. Wysmaruj blachę do pieczenia masłem, przygotuj wałek do ciasta. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką jajko i białko. W drugiej misce wymieszają mąkę, kakao i sól. Dodawaj stopniowo zmącone jaja, masło i cukier. Odmierzaj porcje ciasta wielkości łyżki stołowej i nakładaj na blachę. Rozwałkuj ciasto na cienkie płatki i piecz 8 minut w piekarniku. Po wyjęciu natychmiast zdejmij je z blachy.