Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Najwięksi producenci słodyczy w Polsce

Polska należy do największych producentów słodyczy w Unii Europejskiej. Produkujemy około 700 ton słodyczy rocznie. Znajdujemy się w pierwszej dziesiątce producentów z UE. Wyprzedzają nas jedynie takie słodyczowe potęgi, jak Niemcy, Włochy, Francja, Wielka Brytania czy Hiszpania. Po wejściu Polski do Unii okazało się, że polscy producenci potrafią świetnie wykorzystać dotacje na rozwój produkcji oraz możliwości dużego i chłonnego rynku. Rynek słodyczy w Polsce z całą pewnością znajduje się na fali wzrostowej. Myśląc o największych polskich markach na rynku słodkości, większość z nas wymieni zapewne Wawel, E.Wedel czy firmę Mieszko. Niestety, znajdują się one już w rękach zagranicznych koncernów.

Milanówek

Zakład Przemysłu Cukierniczego Milanówek działa na polskim rynku od sześćdziesięciu lat. Jego towarem flagowym są krówki produkowane według tradycyjnej receptury. Charakteryzują się gładką konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. Wszystko za sprawą tradycyjnych przepisów i produktów najwyższej jakości. Firma dostarcza na rynek nie tylko klasyczne mleczne krówki, ale również krówki o smaku waniliowy, kakaowym, a nawet bananowym czy lukrecjowym. Milanówek jest także twórcą nowej wersji angielskich krówek oraz batonów krówkowych i batonów karmelowych.

Kopernik

To producent pierników i wafli oraz firma, która jest znana nie tylko polskim, ale i zagranicznym konsumentom. Takie rarytasy, jak „Toruńskie Pierniki”, „Katarzynki” czy „Wafle Teatralne” goszczą w wielu polskich domach. Tradycyjne receptury są największym skarbem toruńskiej fabryki, dlatego są bardzo pilnie strzeżone.

Tago

To bardzo znana polska firma rodzinna, która istnieje od 1966 roku. Została założona przez Tadeusza Gołębiewskiego. Jej siedziba mieści się w miejscowości Ciemne koło Radzymina. Tago należy do największych polskich zakładów cukierniczych. Zajmuje się przede wszystkim produkcją ciastek, herbatników, biszkoptów i innych cukierniczych wypieków. Jej sztandarowe produkty to „Czekoladowe Muzy”, „Czekoladowy Torcik” oraz „Rarytaski”

Śnieżka

Firma z dolnośląskich Świebodzic, prosperująca na rynku od 1946 roku słynie z doskonałej jakości surowców i sprawdzonych receptur. Kupując jej słodycze możemy być pewni, że nie zawierają żadnych sztucznych barwników, konserwantów oraz innej chemii. Najbardziej znane produkty śnieżki to cukierki „Michałki” i wafelki „Kokosowy Raj”. Oferta firmy wzbogaciła się również ostatnio o produkty bezglutenowe np. agrest czy żurawinę w czekoladzie. To odpowiedź na trendy obowiązujące na światowym rynku słodyczy.

Skawa

To jeden z najstarszych istniejących w Polsce zakładów cukierniczych. Powstał w Wadowicach w 1909 roku. Któż z nas nie zna trójkątnych wafelków oblewanych czekoladą o nazwie „Elitesse”? Skawa produkuje także draże „Korsarz” i herbatniki „B-mol”. Do najczęściej kupowanych cukierków Skawy należą karmelki „Iglo”, które wypełnione są nadzieniem lodowym.

Sante

Sante to stosunkowo młoda firma, po powstała w 1992 roku. Działa w sektorze zdrowej żywności, oferując otręby pszenne i owsiane, zarodki pszenne, kotlety sojowe, crunchy oraz mustli. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w zdrowe słodycze, powinniśmy rozważyć wybór tej marki. To Sante jest producentem popularnych batoników proteinowych „Go”. Produkuje także batony mustli, chrupki kukurydziane, ciasta owsiane i jęczmienne i inne zdrowe przekąski.