Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...
Czytaj WięcejPianki marshamllow i ich zawrotna kariera
Słodycze w formie cukrowych pianek są niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych, ale zdobywają serca dzieci na całym świecie. Również w Polsce stały się jednym z ulubionych słodkich przysmaków. Mimo ogromnej popularności, konsumenci mało wiedzą na temat procesu ich wytwarzania oraz składu.
Jak wygląda produkcja pianek?
Najważniejszym składnikiem, niezbędnym do produkcji pianek jest syrop kukurydziany, który w tych słodyczach pełni rolę zarówno cukru, żelatyny, jak i wody. Gotowe produkty pełne są substancji koloryzujących, które sprawiają, że pianki wyglądają tak efektownie. Konieczne są także konserwanty. Choć, ogromną ilość pianek sprowadzamy od wiodących amerykańskich producentów, w Polsce również nie brakuje zakładów produkujących te słodkości.
Czy pianki są zdrowe?
To pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Skład znajdujący się na opakowaniach wielu przeraża. Mamy do czynienia z prawdziwą bombą kaloryczną. Pamiętajmy jednak, że są to słodycze, którymi nie zajadamy się codziennie. Spożywane okazjonalnie, raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzą. Powinny jednak stanowić odstępstwo od zdrowych nawyków żywieniowych, a nie normę żywieniową. Co ciekawe, możemy bez trudu przygotować własną, zdrowszą wersję pianek, bez chemicznych dodatków.
Domowe pianki to jest to!
Do zrobienia domowych pianek potrzebujemy maki ziemniaczanej, konfitury, syropu owocowego, białek z jaj, cukru pudru oraz żelatyny. Wśród tych składników nie ma takiego, który mógłby zaszkodzić dzieciom. Samo wykonanie pianek jest bardzo proste. Może okazać się również fantastyczną wspólną zabawą. Dzieciaki uwielbiają tworzyć domowe słodycze. To ogromna frajda dla większości z nich.
Wystarczy zagotować cukier z syropem różanym, dodać konfiturę i całość dokładnie wymieszać. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, a do gorącej masy dodajemy żelatynę. Mieszamy tak długo, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do nich część cukru pudru. Teraz należy ostrożnie wlać syrop cieniutkim strumieniem.
Powstanie mieszanka, którą trzeba wylać na pergamin i zostawić do zastygnięcia. Po dwóch, trzech godzinach stężałą masę kroimy na równe prostokąty. Pianki są gotowe! Zdrowe, pyszne i przypominające sklepowe odpowiedniki.
Produkcja pianek w zakładach cukierniczych jest oczywiście bardziej złożonym procesem. Wyrób pianek znacznie upraszcza automatyzacja. Pianki wyprodukowane w fabryce z pewnością mają ładniejsze kolory i ciekawszą konsystencje, ale serwując dzieciom samodzielnie wykonane pianki mamy pewność, co jedzą.
Czy kupować dzieciom pianki?
Zdrowy styl życia stał się ostatnio bardzo modny. Staramy się unikać wszystkiego, co niezdrowe. Musimy jednak zadać sobie pytanie, czy drobne ustępstwa od naszych zasad rzeczywiście prowadzą do jakiejś katastrofy żywieniowej. Przypomnijmy sobie własne dzieciństwo i popularne wówczas słodycze. One również nie należały do najzdrowszych, a mimo wszystko kojarzą nam się dobrze i są obecne w naszych wspomnieniach. Pianki nie muszą być niezdrowe, pod warunkiem, że zachowamy umiar i nie będziemy ich serwować naszym pociechom na śniadanie, obiad i kolację.