Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...
Czytaj WięcejPolskie słodycze za granicą
Aż 1/3 słodyczy produkowanych w Polsce trafia na zagraniczne rynki. Nasze słodkości cieszą się sporym zainteresowaniem nie tylko w krajach Unii Europejskiej. Eksportujemy słodycze do 60 różnych krajów, a popyt na nie wciąż rośnie. Wydaje się, że polscy producenci doskonale wykorzystali szansę, jaką stało się wejście naszego kraju do UE. Chodzi nie tylko o dotacje, które do nas trafiły, ale również ogromne możliwości gigantycznego i chłonnego rynku.
Jakie polskie słodycze są najpopularniejsze za granicą?
Oczywiście, triumfy święci polska czekolada. Doścignięcie takich potęg, jak Belgia czy Niemcy jest na razie niemożliwe, ale stajemy w szranki z innymi producentami czekolady w Europie i często wygrywamy tę rywalizację. Jednak nie tylko polska czekolada jest popularna. Cenione jest również nasze wyjątkowe ptasie mleczko. Obcokrajowcy najchętniej sięgają po tradycyjny, waniliowy smak, ale pojawiły się przecież zupełnie nowe wersje smakowe, które nie przeszły bez echa również na rynkach zagranicznych. Inne, znane polskie słodycze to nadziewane lizaki, biszkopty z galaretką oblewane czekoladą, cukierki smakowe, śliwki w czekoladzie oraz pączki. Producenci pralin, ciastek, wafelków, draży robią wszystko, co w ich mocy, aby dotrzymać kroku producentom czekolady. Ogromną popularność zyskują także produkty nadziewane, między innymi lizaki i cukierki.
Wysoka jakość polski słodyczy
Kiedy polscy producenci dzięki otwarciu nowych rynków zbytu stanęli w obliczu silnej konkurencji, musieli postawić na doskonałą jakość produktów. Tylko w ten sposób mogli wygrać z producentami posiadającymi silną pozycje na europejskich rynkach. Nie da się ukryć, że również polscy konsumenci zaczęli stawiać słodyczom coraz większe wymagania. Polscy producenci, którzy dzisiaj wyznaczają wysokie standardy jakości dbają, zatem, o jak najmniejszą obecność chemii w słodyczach. Wiele firm zrezygnowało ze sztucznych barwników, konserwantów oraz składników modyfikowanych genetycznie. Do produkcji słodyczy wykorzystywane są wyłącznie wysokiej jakości produkty naturalnego pochodzenia. Mówimy, oczywiście, o producentach z górnej półki.
Polskie słodycze, które są najbardziej popularne za granicą to produkty tworzone w oparciu o tradycyjne receptury, wykorzystywane od wielu lat. Najlepszym przykładem jest firma Kopernik i jej „Toruńskie Pierniki, „Katarzynki” czy „Wafle Teatralne”.
Polscy producenci nie zapominają jednak o podążaniu za współczesnymi trendami. Na rynek słodyczy mają wpływ modne diety oraz coraz większe przywiązywanie wagi do zdrowego stylu życia i odżywiania. Rynek ten coraz mocniej trafia również w potrzeby osób cierpiących na rozmaite schorzenia uniemożliwiające normalne odżywianie. Producenci słodyczy poszli, zatem w kierunku produkcji słodyczy dla alergików, cukrzyków czy osób z nietolerancjami pokarmowymi. To dobra droga, bo takie są również światowe trendy. O polskich, zdrowych słodyczach może być jeszcze bardzo głośno na świecie.
Z pewnością możemy być dumni z naszych słodyczy, jako towaru eksportowego. Nasze słodkości goszczą na niejednym europejskim stole, a spotkamy je również poza Europą.