Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Przepis na białe czekoladki nadziewane

Trzeba przyznać, że, gdy w zimowy dzień pijemy kawę to do niej musi jakiś słodycz, na przykład pyszne, białe czekoladki nadziewane. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne, białe czekoladki nadziewane. Przeczytaj go koniecznie!

Białe czekoladki nadziewane – ekspresowy, pyszny deser!

Zacznijmy od tego czekoladki, tym bardziej te białe, to jeden z tych deserów, które chyba każdy z nas uwielbia. Oczywiście pod warunkiem, że są z dobrej czekolady. Jednak, niestety w sklepach nie ma zbyt dużego wyboru smaków czekoladek, więc tym chętniej robimy je sami. Rzecz jasna do belgijskich czekoladek im daleko, ale nie zmienia to faktu, że własnoręczne ich robienie daje wiele frajdy. Zdecydowanie warto robić oraz dawać własnoręcznie przygotowane prezenty na święta. Dlatego może w tym roku pierwszym takim słodkim podarkiem będzie zajączek pełen białych czekoladek cytrynowych i malinowych?

Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim są pyszne, białe czekoladki nadziewane!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne, białe czekoladki nadziewane to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: dwie białe czekolady (200 gram) oraz na nadzienie cytrynowe będziesz potrzebować: lemon curd. Jeżeli chodzi o nadzienie malinowe to niezbędne produkty to: garść mrożonych malin, około 100 gram, jedna łyżeczka cukru, jedna łyżka nalewki malinowej, jedna łyżeczka wody oraz jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie deseru, jakim są pyszne, białe czekoladki nadziewane!

Przede wszystkim musisz czekoladę drobno posiekać i rozpuścić stawiając miskę na garnek z wrzącą wodą (tak, żeby miska nie dotykała powierzchni wody). Potem trzeba czekoladą wysmarować silikonowe foremki za pomocą pędzelka lub łyżeczką. Następnie pozostałą czekoladę zachować na później (do przygotowania dna czekoladek). Gdy to zrobisz to należy sprawdzić, czy nie ma nigdzie luk, żeby nie wypłynęło potem nadzienie. Po czym trzeba poczekać, aż czekolada zastygnie w foremkach (nie dawać do lodówki, uzbroić się w cierpliwość i czekać). Na koniec do połowy czekoladek nałożyć lemon curd do około 4/5 foremki. Następnie należy wierzch zalać białą czekoladą.

Potem do drugiej połowy czekoladek przygotować nadzienie malinowe. Najpierw maliny należy podgrzać w rondelku wraz z cukrem, dodać nalewkę. Po czym mąkę musisz wymieszać z mąką, dodać do malin i chwilkę zagotować. Następnie po ostudzeniu napełnić malinami czekoladki i zalać wierzch rozpuszczoną czekoladek. Dopiero po ostygnięciu delikatnie wyciągać czekoladki z foremek.