Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Przepis na kruche babeczki z wiśniami i czekoladą

Trzeba przyznać, że co tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne, kruche babeczki z wiśniami i czekoladą. Przeczytaj go koniecznie!

Kruche babeczki z wiśniami i czekoladą – ekspresowy, pyszny deser

Zacznijmy od tego, że jeśli kęs słodyczy jeszcze do tego jest czekoladowy, to na pewno zostanie rozgrzeszony. Poza tym, te kruche babeczki, które pod kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. Przecież w karnawałowym szaleństwie nie może ich zabraknąć. Oczywiście babeczki na maślanym spodzie takie na kęs, no może dwa, przydadzą się na niezobowiązującej imprezie, do weekendowej kawy albo generalnie na poprawę nastroju. Dlatego, jeśli cierpicie na brak endorfin, zapraszam po przepis.

Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim są pyszne, kruche babeczki z wiśniami i czekoladą

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne, kruche babeczki z wiśniami i czekoladą to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 250 gram mąki, 150 gram zimnego masła, 80 gram cukru pudru oraz jedno jajko. Poza tym do przygotowania kremu będziesz potrzebować: pół szklanki wiśni lub konfitura wiśniowa, 250 ml śmietany 30%, 200 gram gorzkiej czekolady oraz ewentualnie kolorowe jadalne koraliki do ozdoby. Gdy zaopatrzysz się w niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie pysznych, kruchych babeczek z wiśniami i czekoladą!

Przygotowanie deseru, jakim są pyszne, kruche babeczki z wiśniami i czekoladą

Przede wszystkim musisz mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, wyrobić do połączenia, dodać jajko i cukier, zagnieć krótko, tak by składniki się połączyły. Potem trzeba ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Następnie należy wyjąć, rozwałkować i wypełnić nim małe foremki. Gdy to zrobisz to musisz wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 -18 minut.
Potem, na dnie każdej babeczki musisz wyłożyć kilka wiśni. Następnie należy śmietankę podgrzać, nie zagotowywać, czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wsypać do gorącej śmietany, wymieszać, tak by czekolada się rozpuściła. Tak przygotowany krem wstawić do lodówki, do czasu aż zgęstnieje – jakieś dwie-trzy godziny. Dopiero po tym czasie masę ubić tak, by była puszysta. Następnie krem trzeba przełożyć do worka dekoracyjnego, wybrać ulubioną końcówkę ( może być Wiltona 1M) i wycisnąć na babeczki. I gotowe! Smacznego!
Teraz możesz cieszyć się smakiem pysznych, kruchych babeczek z wiśniami i czekoladą bez limitu!