Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Przepis na przepyszne maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Trzeba przyznać, że maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig możecie zrobić na ostatnią chwilę przed Świętami. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne, maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig. Przeczytaj go koniecznie!

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig – ekspresowy, pyszny deser

Zacznijmy od tego, że robi je się ekspresowo, a zapach, który roztacza się w domu podczas ich pieczenia jest obłędny. Generalnie rzecz ujmując: masło, pomarańcze i figi – kompozycja doskonała na nadchodzące święta. Poza tym maślane ciasteczka pomarańczowe są bardzo wciągające, idealnych rozmiarów na jeden kęs.

Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim są pyszne, maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne, maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 200 gram miękkiego masła, 150 gram cukru oraz jedno żółtko. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: skórka otarta z jednej pomarańczy, dwie szklanki mąki (300 gram) oraz trzy łyżki konfitury z fig. Gdy zaopatrzysz się w niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie pysznych, maślanych ciasteczek pomarańczowych z konfiturą z fig!

Przygotowanie deseru, jakim są pyszne, maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Przede wszystkim utrzyj masło z cukrem (mikserem) na puszystą masę. Następnie dodaj otartą skórkę z pomarańczy i żółtko i nadal ucieraj. Gdy to zrobisz to na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę. Potem wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Gdy to zrobisz to dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Następnie z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Potem palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je konfiturą. Gdy to zrobisz to musisz ciastka umieść na blaszkach i piecz je około 15 minut. Potem wystudź na metalowej kratce. Tak przygotowane ciastka możesz przechowywać w metalowych puszkach.
Teraz możesz cieszyć się smakiem pysznych, maślanych ciasteczek pomarańczowych z konfiturą z fig bez limitu! Jeśli jesteś na diecie nie musisz odmawiać sobie słodkości, wystarczy upiec sobie tego rodzaju ciasteczka, cieszyć się ich smakiem, możesz zabrać je na siłownie albo do pracy w słoiczku, jako przekąskę pomiędzy posiłkami lub ciastko do porannej kawy.