Najnowsze artykuły

Marcepanowe muffiny z żurawiną

Migdałowo- marcepanowe babeczki z kawałkami kwaskowej żurawiny to dobry pomysł jako zamiennik ciasta do kawy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają...

Czytaj Więcej

Słodycze nietypowe - czyli zaskakujące połączenia smaków

Producenci dokładają wszelkich starań, aby wymyślać nowe produkty spożywcze, które zaskoczą konsumentów. Tendencja ta dotyczy zwłaszcza słodyczy. Ich smaki, kształty i kolory mogą powodować prawdziwy zawrót głowy. Zebraliśmy kilka najdziwniejszych słodyczy z całego świata, których niekoniecznie chcielibyśmy skosztować.

Cukierki, które smakują jak woskowina

Czy pamiętasz fasolkę Bertiego Binta od Harry'ego Pottera ? Jeśli nie boisz się słodyczy, które smakują jak wosk uszny, mydło, błoto, zgniłe ryby, skarpetki czy piwo (lub posiadają inne nietypowe smaki), to ta informacja jest dla Ciebie. Jelly Belly Candy Company produkuje takie cukierki od 150 lat.

Lizaki z skorpionami, robakami i karaluchami

Z kolei Hotlix produkuje wyjątkowe cukierki z owadami w środku przez ponad 25 lat. Istnieją lizaki ze skorpionami i mrówkami, świerszczami, robaki w czekoladzie i gofry z robakami . To wciąż za mało dla Ciebie? Spróbuj świerszczy o smaku śmietany i cebuli. 

Fiołkowe cukierki

Fiołkowe cukierki to rzadki, ale popularny słodki smakołyk produkowany i sprzedawany przez La Violeta w Hiszpanii. W odróżnieniu od zwykłych cukierków w kolorze i kształcie fiołków, La Violeta używa prawdziwych kwiatów do produkcji swoich słodyczy.

Gorilla Boogers

To jedzenie nie tylko wygląda i smakuje okropnie, ale może również być szkodliwe dla zdrowia za sprawą zawartości dużej ilości fitoestrogenów. "Gorilla Boogers" to fasola, która została wysuszona i osłodzona za pomocą specjalnej techniki.

Słodycze z muszli klozetowej

Moko Moko Mokoletto to dość nietypowy zestaw do przyrządzania cukierków. Najpierw robisz plastikową muszlę klozetową, a następnie wsypujesz specjalny proszek do środka i zalewasz go wodą. Składniki mieszają się razem, a ty możesz pić cukierek słomką .

Kit Kat do pieczenia

Niewielu z nas wie, że Nestle produkuje ponad 200 różnych smaków batoników Kit Kat. Czekoladki smakujące jak zielona herbata, brandy, morela, melon, dynia, sól francuska, fasola, soja, sakura, smażona kukurydza, a nawet sake to tylko jedne z wielu propozycji Nestle . Jedną z najciekawszych odmian jest KitKat, który musisz upiec przed jedzeniem. Pieczony batonik? Przyznasz, że to ciekawe!

Oryginalne smaki gum do żucia

Czy uważasz, że gumy do żucia smakujące jak ogórki lub bekon nie są wcale tak niezwykłe ? Cóż, spróbuj, więc gumy do żucia z wasabi

Cukierki, jak diamenty

Ameya Eltaro nie zaprasza Cię do jedzenia prawdziwych diamentów, ale produkuje cukierki wykonane z cukru w kształcie słynnych kamieni szlachetnych . Cena za takie smaczne arcydzieło to około 35 $.

Oreo smaku dyni, piwa, arbuza i cheeseburgera

Oprócz klasycznych, znanych na całym świecie ciasteczek Oreo ich producent wytwarza także ciasteczka o smakach lodów, dyni i cynamonu, mięty pieprzowej, truskawek, kokosów, masła orzechowego i dżemu . Klienci mogą również wypróbować ograniczone ciasteczka z nadzieniem o smaku piwa oraz cheeseburgera.

 

 

 

 

Czekolada z bekonem, pieczarkami i wędzoną solą


Amerykańska firma Vosges Haut-Chocolat produkuje niesamowite czekoladki i truflowe słodkości z kawałkami prawdziwego boczku, pieczarek, wędzonej soli, posiekanego imbiru i wasabi, płatków róż, egzotycznych przypraw i innymi nietypowymi dodatkami.